Wykonanie
A teraz coś dla wszystkich tych którzy lubią
budyń i
kokos, bardzo smaczne ciasto kremówka na kruchym cieście. Ciasto bardzo proste w wykonaniu ze słodkim
spodem i masą
kokosową. Ważnym elementem ciasta jest
budyń bez
cukru aby wypiek nie był przytłaczająco słodki .
składniki na okrągłą tortownicę 23 cmciasto1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa l1 litr
mleka3 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukrumasa ll2
jajka1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru200 g wiórek
kokosowychprzepisZ litra
mleka odlewamy niewielką jego ilość i rozpuszczamy w nim
budyń , pozostałe
mleko zagotowujemy. Do gotującego się
mleka wlewamy rozpuszczony
budyń i całość energicznie mieszamy żeby nie porobiły się grudki. Ugotowany
budyń studzimy.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia,
jajka oraz pokrojoną
miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki .Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki placek, przekładamy go do posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką formy.W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy
margarynę.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier .Do ubitej piany z
białek dodajemy
żółtka,
wiórki kokosowe oraz wlewamy wystudzoną
margarynę, całość delikatnie mieszamy.Na surowe ciasto nakładamy wystudzony
budyń i dokładnie rozprowadzamy, a na budyniu kładziemy masę
kokosową i również dokładnie rozprowadzamy ją po cieście.Tak przygotowane ciasto możemy przykryć papierem do pieczenia żeby za bardzo się nie przypiekło i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.