składniki :1 kostka margaryny1 szklanka cukru4 jajka1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 budynie śmietankowe lub waniliowe750ml mlekaok 5 gruszek (by przykryć całą blachę)1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po 1 jajku, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia;2. Ciasto podzielić na 2 części, nasmarowaną blachę wyłożyć jedną częścią ciasta;3. Pokroić gruszki w plastry i ułożyć na cieście, by przykryły blachę;4. Ugotować budyń według instrukcji, gorący wyłożyć na gruszki, przykryć resztą ciasta;5. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni C;Ciekawostki :- ciasto kroimy gdy całkowicie wystygnie bo budyń może wypłynąć- zamiast gruszek można dodać jabłka- szklanka mąki = 4 czubate łyżki