Wykonanie
Jabłka - uwielbiam je,
mogę je jeść codziennie, ale ileż można jeść
jabłka pod tą samą postacią? Naleśniki z
jabłkami lub
musem jabłkowym też się mogą kiedyś znudzić, ale ciasto z pysznymi, pachnącymi
owocami nigdy mi się nie znudzi :) W sierpniu z uwagi na posiadanie bardzo dużej ilości
jabłek w domu, przynajmniej raz w tygodniu robiłam jabłecznik, czasem były to dwa ciasta na tydzień - tylko dla mnie i głodomorka mojego :) Raz był to zwykły jabłecznik, innym razem z
ananasem lub
kakaową kruszonką, a dziś zaprezentuje moją ulubioną wersję - z
budyniem.Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej z pożółkłymi kartkami (te ksiązki pamiętające nasze prababcie są najlepsze:) lekko przeze mnie przekształcony.Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl.
mąki pszennej- 3/4 szkl.
cukru- 3/4 kostki
margaryny- 2
jaja- szczypta
soli- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-
cynamon- kilka dużych
jabłek- 2 budynie,
waniliowy lub
śmietankowy ugotowany w mniejszej ilości
mlekaWymieszać
mąkę,
cukier, proszek, posiekaną
margarynę i wymieszane
jaja. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z nich włożyć na pół godziny do zamrażarki a druga wyłożyć na formę wysmarowaną lekko
margaryną i posypaną
bułką tartą. Ciasto należy nakłuć widelcem i posypać odrobiną
bułki tartej. Wyłożyć na to starte
jabłka wymieszane z
cynamonem i odciśnięte z nadmiaru soku. Na
jabłka wyłożyć
budyń - może być ciepły i na sam wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również pokroić ciasto w paski i ułożyć w kratkę - ja zrobiłam w ten sposób, ponieważ nie lubię trzeć ciasta na tarce.Piec 50 minut w temp. 180 stopni.Gotowe posypać
cukrem pudrem i już można zacząć zajadać się ciepłymi kawałkami pachnącej szarlotki:)Drugą część ciasta, która znajduje się na wierzchu można - według uznania - wymieszać z łyżką
kakao.