Wykonanie
Kruchy spód z przepisu Siostr Anastazji świetnie sprawdził się makowcu sułtańskim (tutaj), dlatego został wykorzystany jako baza do sernika z
brzoskwiniami. I tu też spisał się znakomicie. Od teraz to będzie
podstawowe kruche ciasto w mojej kuchni. Ale do rzeczy. Każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś słodkiego, zwłaszcz zimną, tak więc z okazji
śnieżycy za oknem i dającego w kość mrozu, zapraszam Was dziś na wilgotny i soczysty serniczek z
brzoskwiniami.Składniki: na ciasto:1/2 kg
mąki pszennej6
żółtek25 dag
cukru pudru250 g
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche, dodać kwaśnej
śmietany. Podzielić je na dwie części i umieścić na godzinę w lodówce. na
ser:1 kg
twarogu sernikowego25 dag
masła lub
margaryny5
jajek30 dag
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukrucukier waniliowypuszka
brzoskwińMasło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym a nastepnie z
żółtkami. Ucierając dodawać
ser, proszek budyniowy, dokładnie utrzeć. Z
białek ubić pianę, delikatnie połączyć z
serem i pokrojonymi w kostkę
brzoskwiniami.Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wylać
ser, na wierzch skubać drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temp. 175*C. Dokładnie wystudzić, przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.