ßßß
Składniki na kruche ciasto:200 g masła lub margarynypół szklanki cukru3 szklanki mąki pszennej2 łyżki śmietany 18%1 całe jajko i 2 żółtkałyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo:2 budynie śmietankowe lub waniliowe1 litr mlekaokoło 6 łodyg rabarbarucukier puderPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 wkładamy do zamrażarki a 2/3 cienko wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i posypaną kaszą manną lub bułką tartą formę (u mnie forma 40 x 25 cm).Rabarbar oczyszczamy i kroimy w 1-centymetrowe plasterki. Wykładamy na ciasto.Gotujemy budynie według opisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto.Wyciągamy z zamrażarki pozostałe ciasto i trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na budyń.Wkładamy ciasto do piekarnika na 45-50 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ wypłynie z niego budyń. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Polecam! Smacznego