Wykonanie
sobota, 18 Maj 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Wbrew pozorom szybkie i proste do przygotowania. Słodki
budyń łagodzi kwaśny smak
rabarbaru. Najlepsze w dniu upieczenia. Następnego dnia ciasto
traci swoją kruchość i robi się bardziej miękkie z powodu soku z
owoców i budyniu.
Składniki na kruche ciasto:200 g
masła lub
margarynypół szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
śmietany 18%1 całe
jajko i 2
żółtkałyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo:2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe1 litr
mlekaokoło 6 łodyg
rabarbarucukier puderPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 wkładamy do zamrażarki a 2/3 cienko wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i posypaną
kaszą manną lub
bułką tartą formę (u mnie forma 40 x 25 cm).
Rabarbar oczyszczamy i kroimy w 1-centymetrowe plasterki. Wykładamy na ciasto.Gotujemy budynie według opisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto.Wyciągamy z zamrażarki pozostałe ciasto i trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na
budyń.Wkładamy ciasto do piekarnika na 45-50 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ wypłynie z niego
budyń. Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Polecam! Smacznego