ßßß
Składniki (na około 15 sztuk):Pancakes:220 g mąki pszennej250 ml mleka2 jajka2 łyżki kakao3 łyżki cukru50 g masła (stopionego)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soliDodatkowo:300 ml śmietany 30%1/2 łyżki ekstraktu z wanilii4 łyżeczki cukru pudru12 dużych truskawek1 łyżeczka gorzkiego kakao (do posypania)Silikonowa foremka w kształcie serca
Wszystkie składniki ciasta na pancakes (oprócz masła) zmiksować. Pod koniec miksowania dodać stopione masło. Patelnię (najlepiej teflonową) rozgrzać. Umieścić na niej silikonową foremkę w kształcie serca. Do foremki wlewać około 1-2 łyżek ciasta, rozprowadzić i smażyć do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza na powierzchni. Zdjąć delikatnie foremkę i obrócić pancake na drugą stronę. Usmażyć pozostałe pancakes. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, truskawki pokroić na plasterki. Składać po 5 wystudzonych pancakes przekładając je bitą śmietaną i plasterkami truskawek. Wierzch posmarować resztą śmietany i posypać gorzkim kakao. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!Rady:Jeśli nie macie silikonow ej forem ki w kształcie serca, możecie usmażyć tradycyjne, okrągłe pancakes i wyciąć kształt serca nożem lub foremką do ciastek.