Wykonanie
Dziś od rana pachniało w naszej kuchni
ciastem i świeżą
kawą. Wstałam trochę wcześniej, żeby upiec na śniadanie muffiny. Mąż miał wczoraj długi dzień w pracy i zasłużył na coś miłego, a nic go tak nie cieszy, jak coś słodkiego do porannej
kawy :)
Truskawki i marcepan to dwie rzeczy, które odkryła niedawno nasza Zuzia (do tej
pory marcepanu nie próbowała, a
truskawek nie lubiła), więc planowałam ich wykorzystanie w jakimś wypieku już od pewnego czasu. Tu, w miękkich, wilgotnych muffinach smakują wprost wybornie. Dodają im nie tylko aromatu, ale też
słodyczy, dzięki
czemu mogłam śmiało ograniczyć ilość
cukru w cieście, co nieco uspokoiło moje sumienie ;PPolecam :)* przepis własnySkładniki na 12 muffinek:280g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli100g drobnego
cukru do wypieków85g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego250ml
jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegookoło 200g świeżych
truskawek20g marcepanuNa kruszonkę:35g zimnego, niesolonego
masła50g
mąki pszennej25g drobnego
cukru do wypiekówWykonanie:Przygotuj kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki w palcach, aż powstaną grudki.
Truskawki pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do miseczki. Marcepan pokrusz i dodaj do
truskawek. Przemieszaj i posyp łyżką
cukru. Odstaw na bok.Pozostały
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.
Jajka roztrzep i połącz z roztopionym
masłem,
jogurtem oraz ekstraktem z
wanilii.Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj krótko widelcem. Dodaj pokrojone
truskawki i marcepan. Jeszcze raz zamieszaj. Masa będzie gęsta, ale tak ma być.Formę do muffinów wyłóż papilotkami (można też wysmarować ją
masłem i oprószyć
mąką, ale
owoce i marcepan mogą się przylepiać). Napełnij papilotki
ciastem mniej więcej do pełna, posyp kruszonką i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C.Piecz około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.Smacznego :)