Wykonanie
Placki
jogurtowe są moim zdaniem idealnym śniadaniem – puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Do tego odrobina
dżemu…Składniki:duży kubek
jogurtu naturalnego (370g)2
jajka2 dl
mąki1 łyżka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solimasło (lub inny tłuszcz) do smażeniadżem/miód/syroppołącz
jogurt z
jajkamidodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj (żeby nie było grudek)postaw patelnię na małym ogniu, rozpuść na niej
masłonakładaj porcje ciasta (1 placek = 1 łyżka ciasta)smaż na małym ogniu ok 3minuty na jednej stronie (aż brzegi będą ścięte), i ok 1-2minuty na drugiejpodaj z
dżemem,
miodem,
syropem lub dowolnym innym słodkim dodatkiem :)Smacznego! :)*z tej porcji ciasta otrzymasz ok 17 placuszków o średnicy ok 7cm