Wykonanie
Zachciało mi się dziś słodkiego. Wchodzę na FB a tam Kwestia Smaku dodała placki
jogurtowe z
truskawkami. W
sumie wszystkie składniki prócz
truskawek miałem w domu, wiec wsiadłem tylko w samochód, do warzywniaka i czas do roboty. Phi w
sumie żadna to robota, bo zabawy z
ciastem 2 minuty,
potem smażenie i gotowe. Placki są przepyszne!
Składniki :- 250 ml
jogurtu naturalnego- 1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
oleju- 2
jajka- szczypta
soli- 30 dkg
truskawekPrzygotowanie :1.
Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia.2.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy.3. Do naczynia wlewamy
jogurt,
cukier,
jajka,
olej, szczyptę
soli i mieszamy.4. Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy.5. Osuszone
truskawki kroimy na pół.6. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki
truskawek i przewracamy na drugą stronę.8. Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe.9. Placuszki można podać z
cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.S M A C Z N E G O ! ! !