Wykonanie
Słodkie życie blogerki kulinarnej ma wbrew pozorom też swoje gorsze strony. Jedną z nich jest zdecydowanie zmywanie. Nawet nie wyobrażacie sobie, ile zmywania odbywa się w naszym domu niemal każdego dnia. Dobrze, że chociaż część misek i pojemniczków, czy szpatułek trafia do zmywarki, bo nie nadążyłabym kupować kremu do rąk ;)Do tego wszystkiego dochodzą kurczące się złośliwie ubrania. Mówię Wam, to chyba jakieś fatum, czy coś. Co założę jakieś spodnie, czy spódnicę, to jakieś ciaśniejsze się wydają ;P Teraz, żeby móc sobie pozwolić na kawałek ciasta po śniadaniu (ok, czasami nawet przed ;), muszę przemaszerować dzień wcześniej najmarniej 5 – 6km, bo inaczej ubrania w szafie się buntują i za nic nie chcą współpracować ;)Koniec końców warto jednak pozmywać te kilka misek i pobiegać trochę po wsi, żeby móc z czystym sumieniem zjeść do
kawy kawałek sernika, najlepiej takiego z
truskawkami i kruszonką.To tradycyjny, dość ciężki kawałek sernika – taki, jakie mój Mąż lubi najbardziej. Tym razem na kruchym spodzie, z
truskawkami i kruszonką, która do
truskawek pasuje, jak
masło orzechowe do
czekolady ;) Z przepisu wychodzi duża, bardzo podzielna porcja, więc, jeżeli zdecydujecie się go upiec, lepiej zaproście gości lub szykujcie się na bardzo duuużo biegania ;)Polecam :);:
Składniki:Spód:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciemnego
kakao2 i 1/2 łyżki drobnego
cukru1 łyżka gęstej
śmietany lub
jogurtu greckiego1 duże
żółtkoMasa serowa:1,25 kg
twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie (lub dobrej jakości
twarogu z wiaderka)1 i 1/2 szklanki drobnego
cukru1/3 szklanki
jogurtu greckiego3 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejokoło 500g świeżych
truskawekKruszonka:100g
mąki pszennej50g zimnego niesolonego
masła25g
cukru demerara (może być też zwykły)Wykonanie:Wszystkie składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej.Dużą prostokątną formę o wymiarach około 20 x 30cm (lub nieco większą) wysmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Przygotuj kruchy spód.
Mąkę wymieszaj z
kakao oraz
cukrem w dużej misce. Dodaj
śmietanę oraz
żółtko i zagnieć. Ciasto będzie lekko sypkie, ale tak ma być. Wyłóż nim dno formy i wyrównaj, dociskając lekko. Odstaw na bok.Następnie przygotuj masę
serową.
Twaróg zmiksuj z
cukrem na niskich obrotach miksera, aż będzie gładki i puszysty. Dodaj
jogurt i zmiksuj raz jeszcze.Do masy wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec wmieszaj ekstrakt
waniliowy oraz
mąkę, starając się nie ucierać zbyt długo, by nie napowietrzyć zbytnio masy.Wylej masę na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj lekko. Na wierzchu poukładaj ciasno umyte, przekrojone na pół
truskawki.Na koniec przygotuj kruszonkę.
Mąkę wymieszaj z
cukrem, dodaj zimne
masło i rozcieraj
między palcami, aż pojawią się grudki. Gotową posyp równomiernie wierzch sernika.Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 20 – 30 minut, aż sernik się zetnie (najłatwiej poruszyć delikatnie formą, by sprawdzić, czy wciąż się w środku trzęsie). W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, żeby nie przypiekł zbyt mocno.Wystudź w uchylonym piekarniku. Zimny wstaw do lodówki na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej całą noc, zanim zaczniesz go kroić.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)