Wykonanie
Jak sama nazwa wskazuje sernik godny stołu królewskiego. Puszysty, mokry, połączony z ciemnym
ciastem. Zapomniany stary przepis, odgrzebany i wykonany. Polecam wszystkim smakoszom serników. Może na Nowy Rok?
SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki pszennej4 płaskie łyżki
kakao1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniamała torebka
cukru waniliowego25 dag
masła5
żółtek1 łyżka
śmietanyMasa serowa:1,5 kg
twarogu zmielonego trzykrotnie lub z wiaderkaok 2 szklanki
cukru25 dag
masła1
cukier waniliowy2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego8
jajek ( oddzielnie
żółtka)WYKONANIE :Przygotowanie ciasta:
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
kakao i siekamy z tłuszczem.Łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godzinyPrzygotowanie masy serowej:
Masło ucieramy z
cukrem, ucierając dodajemy po jednym
żółtku, a następnie po łyżce
twarogu.Wsypujemy
budyń, a na koniec ubite
białka i delikatnie mieszamy.Można dodać
rodzynki, jeśli lubimy.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta ścieramy na spód.Na ciasto wylewamy masę
serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Wkładamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy w 180 stopniach C ok 1, 5 godziny.Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.