Wykonanie
Te drożdżówki to czysta poezja :) Niby nic specjalnego, ale przygotowanie wymaga odrobiny wolnego czasu. Nie robię ich często. Te przygotowałam specjalnie dla dziewczyn z pracy i bardzo szybko zniknęły. Najlepsze jeszcze ciepłe, albo następnego dnia maczane w
mleku. Polecam.
SKŁADNIKI:
bułki:550 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli5 łyżek
cukru2
jajka250 ml letniego
mleka20 g
drożdży40 g roztopionego
masłanadzienie:250 g
twarogu1 łyżka
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1
żółtko1
serek waniliowytruskawki 200 gPRZYGOTOWANIE:Przygotować rozczyn: do większej miski wlać 1/4 szklanki
mleka, dodać łyżkę
cukru, pokruszone
drożdże oraz łyżkę
mąki. Dokładnie wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki:
mąkę ,
sól cukier,
jajka ,
mleko oraz roztopione o studzone
masło. Mieszamy, dodajemy zaczyn
drożdżowy i delikatnie ugniatamy ciasto, tak aby było elastyczne i łato odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy d ponownego wyrośnięcia – około godzinki wystarczy. Masa serowa:
Ser zmielić dwukrotnie, dodać
żółtko,
serek waniliowy oraz
cukry. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i rozpłaszczyć formując bułeczki. Na środek nakładać
ser i oczyszczone, pokrojone
truskawki. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 stopni i piec 15 – 18 minut. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Smacznego:)