Wykonanie
W tym przypadku opis potrawy jest zbędny :DDDD, pychotki :)
ciasto drożdżowe:400 gramów
mąki pszennej (optymalnie tortowej)50 gramów stopionego, schłodzonego
masła100 gramów
cukru1 łyżka
cukru waniliowego25 gramów
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajomasa serowa:około 400 - 450 gramów
twarogu półtłustego lub tłustego1,5 łyżeczki
cukru z
wanilią lub
waniliowegocukier wg uznania (ja
daję 2,5 kopiaste łyżki)1 łyżka miękkiego
masła (jeśli
twaróg jest półtłusty)1
żółtkododatkowo:400 gramów
truskawekcukier puder do posypaniaZ ciepłego
mleka,
drożdży, 1 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczki
mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.Z reszty
mąki,
cukru,
jaja,
masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.W tym czasie
ser pognieść, dodać
masło,
żółtko,
cukry, wymieszać.Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm (podsypać
mąką od
spodu), posmarować masa
serową, posypać przekrojonymi na pół
truskawkami.
Zwinąć wzdłuż dłuższego lub krótszego
boku (ja tym razem zwinęłam wzdłuż krótszego).Rulonik pokroić na plastry o grubości około 5 - 6 cm, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić pod przykryciem do napuszenia na 20 - 25 minut.
Piec w nagrzanym do 190 stopni (opcja bez termoobiegu, tylko góra - dół) piekarniku przez około 20 - 25 minuty.Jeszcze gorące posypać
cukrem pudrem.