Wykonanie
Myślę, że do tego wypieku nie trzeba nikogo przekonywać... po prostu kawał pysznego domowego ciacha :)
ciasto:250 gramów
mąki pszennej (najlepiej tortowej)25 gramów
drożdży30 gramów stopionego i schłodzonego
masła4 łyżki
cukru1 kopista łyżka
cukru z
wanilią1/3 szklanki ciepłego
mleka (takiego w temp ciała)1
jajo lub 2
żółtkamasa budyniowa:2 budynie
waniliowe bez
cukru (2x40g)0,5 szklanki
cukru3 szklanki
mleka2 kopiaste łyżki
masła6 sztuk średnich
jabłek (optymalnie szare renety)2 kopiaste łyżki
cukru waniliowegokruszonka:100 gramów miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej5 łyżek
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliądodatkowo:
cukier puder do posypania ciastaW ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Mąkę przesiewamy z
cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz,
żółtka lub
jajo, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.
Na około 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy
budyń.W 1 szklance
mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki
cukru.2 szklanki
mleka zagotowujemy z
masłem i resztą
cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy
budyń.Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki w średnio grube plastry, układamy je na gorącym budyniu, posypujemy
cukrem waniliowym.
Z
masła,
cukru,
cukru waniliowego i
mąki szybko zagniatamy kruszonkę, którą rozkruszamy na wierzchu ciasta.
Kołocz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (na środkowym poziomie, bez termoobiegu, funkcja góra góra - dół), do lekkiego zezłocenia kruszonki.Jeszcze gorący posypujemy
cukrem pudrem.