ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z JABŁKIEM.

DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z JABŁKIEM.

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła stopionego
- 0,5 szklanki mleka ciepłego
- 2 jajka całe
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- cukier waniliowy
NADZIENIE
Przesmażamy 5-6 jabłek na patelni
dodajemy cukier tyle , żeby jabłka nie były kwaśne
WYKONANIE
W mleku rozprowadzić drożdże ,dodać 1 łyżkę cukru pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
W mące zrobić dołek pośrodku ,wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło
Wbijamy jajka i żółtko
Wsypujemy resztę cukru,cukier waniliowy i szczyptę soli
Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką lub drewnianą łyżką
tak długo ,aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Gdy ciasto powiększy swoją objętość po około 20-30 minutach
podzielić je na 2 równe części wyłożyć na stolnice,rozwałkować na 2 prostokąty 20 x 30 cm
wysmaruj przesmażonymi jabłkami
Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce ,pozostawić ponownie do wyrośnięcia
Wstawić do nagrzanego 180 stopni C piekarnika i piec na jasnozłoty kolor około 20 minut
Podawać polukrowane lub posypane pudrem..
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/07/drozdzowe-slimaki-z-jabkiem.html