Wykonanie
Kiedy Agata wrzuciła na bloga swoje drożdżówki, zauroczyły mnie i postanowiłam, że w pierwszym możliwym terminie zagoszczą one i u mnie :) Wyszły pysznie i chyba całkiem ładnie ;) Zabrakło mi
sera do posmarowania ciasta - mimo tego, iż dałam go o 30g więcej niż było w przepisie . Dwie drożdżówki zrobiłam więc z Nutellą. Osoby, którym udało się skosztować serduszek z Nutellą były bardziej zadowolone :) Ale osoby, które miały przyjemność zjeść tylko drożdżówki z
serem, były również usatysfakcjonowane ich smakiem :)
Potrzebujemy (12 szt.):ciasto:- 200ml
mleka,- 2
jajka,- 4 łyżki
masła,- 500g
mąki pszennej,- 3 łyżki
cukru,- 1op
drożdży suchych,nadzienie:- 330g
twarogu,- łyżeczka
cukru waniliowego,- 1
żółtko,-
cukier puder - wg własnego smaku,-
żurawina.Ciasto zagniotła za mnie maszyna do
chleba. Wystarczy wrzucić składniki w odpowiedniej kolejności, nastawić program i już :) Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.W międzyczasie przygotować
ser.
Twaróg zemleć, dodać do niego
cukier waniliowy,
żółtko,
cukier puder. Wymieszać. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować, posmarować
twarogiem, posypać
żurawiną. Zwinąć w rulon (jak naleśnik), złożyć na pół. Przeciąć nożem wzdłuż do 2/3 długości. Nacięte boki rozchylić i utworzyć kształt serduszka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180st., ok. 18min.