Wykonanie
Pyszne, delikatne i puszyste domowe bułeczki z dużą ilością
sera :)
400 gramów
mąki pszennej + ewentualnie odrobina do podsypania25 gramów
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka40 gramów stopionego, schłodzonego
masła50 gramów
cukru1
jajomasa serowa:450 - 500 gramów
twarogu półtłustego2
żółtka2 łyżki
cukru waniliowego3 - 4 łyżki
cukru2 łyżki miękkiego
masłalukier:1 szklanka
cukru pudru1,5 łyżki
wody1 łyżka
soku z cytrynyZ ciepłego
mleka,
drożdży, 1 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczki
mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.Z reszty
mąki,
cukru,
jaja,
masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.W tym czasie
ser dobrze pognieść, dodać
masło,
żółtko,
cukry, wymieszać.Ciasto po wyrośnięciu odgazować, na omączonym blacie rozwałkować na prostokąt około 50x40 cm, posmarować masa
serową.
Następnie przykryć 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklepać.
Następnie nakryć pozostałą górną 1/3 ciasta.
Powstały kształt pokroić na około 12 - 13 równych części.
Następnie każdą z nich przekręcić w połowie, by powstała spiralka.
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, pozostawić do napuszenia na 20 minut.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.