Wykonanie
Wspaniałe drożdżóweczki lepsze niż z piekarni o intensywnym smaku
sera. I naprawdę bardzo łatwe w wykonaniu.Przepis jest trochę z modyfikowany ale na bazie przepisu z tego blogu.
Składniki ciasta:3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mleka1 torebka suchych
drożdży 7 gr1
jajko2
żółtka3/4 szklanki
cukru1/4 kostki
masła (rozpuszczona)1 łyżka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytrynyNadzienie:około 1/2 kg
twarogu ( lepiej smakują jak
ser jest zmielony)
cukier waniliowycukier do smaku zależy jakie słodkie lubicie :) na część moich drożdżówek dałam
maliny (wtedy należy dać nieco więcej
cukru - posypać
owoce)
Lukier:szklanka
cukru pudrułyżka
soku z cytrynyokoło 3-4 łyżek ciepłego
mlekaSuche
drożdże mieszamy z
mąką,
cukrem,
cukrem waniliowym i skórką.
Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy widelcem.Do
mąki z
cukrem i skórką dodajemy
jajka, wlewamy
mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dosyć gęste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe
masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia (około 2 godz).W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Staranie mieszamy wszystkie składniki oprócz
owoców.Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną
mąka stolnicę, formujemy w kulę . Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na grubość około 0.5 cm, smarujemy
serem. (Jedną część posypujemy
malinami bądź innymi
owocami)Zwijamy na dwa (jak roladę)Powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki.Następnie każdy kawałek skręcamy.Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20 minut. W tym czasie przygotowujemy
lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu, aż masa będzie jednolita.Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut.