Wykonanie
Nie
będę się za bardzo rozpisywała. Te drożdżówki są po prostu boskie. Puszyste, miękkie i delikatne ciasto,
jagody oraz słodki
lukier. Jedyne co
mogę dodać to to, żeby nie zabierać się za ich wyrabiane ręcznie. Konieczny jest mikser z hakami do
ciasta drożdżowego. Masa wychodzi bardzo miękka i kleista, ale nie należy dodawać więcej
mąki, aby
bułki nie wyszły zbyt twarde. Nie przeginajcie też z czasem pieczenia. 15 minut spokojnie wystarczy. Chyba, że wasz piekarnik słabo grzeje. Wtedy proponuję nieznacznie zwiększyć czas pieczenia i obserwowanie drożdżówek. Przepis jest troszkę przydługi, ale to dlatego, że starałam się wszystko dokładnie opisać. Nie zrażajcie się tym i bierzcie do roboty. Naprawdę warto!SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 380 g
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztukaletnie
mleko, 190 mlmiękkie
masło, 60 g
cukier, 70 g
sól, 2 szczypty
drożdże suche, 7 gDodatkowo:jagody/borówki, ok. 500 g
cukier, 2-3 łyżki
białko, 1 sztuka
mleko, 1 łyżka
Lukier:
cukier puder, 200 g
sok z cytryny, 1 i 1/2 łyżki
woda, 1-3 łyżkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem na wolnych obrotach przez około 10 minut lub do momentu, aż masa będzie ładnie odchodziła od ścianek miski. Ciasto będzie miękkie i kleiste, ale nie należy dodawać więcej
mąki. Całość obsypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.
Borówki wymieszać z
cukrem, odstawić.Masę podzielić na 10 równych części. Każdą rozbić palcami na grubość 1 cm, nadając im podłużny kształt. Na każdy placuszek nakładać po 2 łyżki
owoców. Dokładnie zlepić brzegi. Można je delikatnie zwilżyć
wodą, aby łatwiej się kleiły. Formować podłużne
bułki i obsypać delikatnie
mąką (szczególnie
spody drożdżówek, zapobiegnie to przyklejeniu ciasta do formy). Ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy, jagodzianki jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i odstawić na koło 30-40 minut do ponownego rozrostu.Posmarować
białkiem rozbełtanym z
mlekiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez około 15 minut. Ja po 10 minutach przykryłam je folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie zarumieniły.
Cukier puder wymieszać z
sokiem i 1 łyżką
wody. Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty sos. W razie potrzeby wlać pozostałą
wodę. Należy robić to stopniowo, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Kiedy drożdżówki lekko wystygną polać je lukrem.