Wykonanie
Słodkie drożdżówki w kształcie wielkanocnych zajączków :-). Frajda dla dzieci, pyszne lukrowane bułeczki. Możecie przygotować je teraz, w okresie przedwielkanocnym, np. na drugie śniadanie. Posypka cukrowa nie jest oczywiście konieczna, ale dodaje zającom uroku. Polecam!Składniki na około 15 zajączków:500 g
mąki pszennej15 g suchych
drożdży lub 30 g świeżych
drożdży1/4 szklanki i 2 łyżki
cukru2
jajka250 ml
mlekapół łyżeczki
soli70 g
masła, roztopionego i przestudzonego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na około 15 części, mniej więcej 70 gramowych, uformować kulki. Z każdej kulki ciasta oderwać kawałek 10 g i uformować z niego okrągły ogonek. Z reszty ciasta uformować długi na 32 - 35 cm wałeczek z ciasta. Ogonek przykleić do wałeczka, dokładnie pośrodku (ogonek ma leżeć na blacie, nie na wałeczku). Następnie chwycić wałeczek za końce i zawinąć nad ogonkiem. Trzymając nadal za końce skręcić wałeczek ponownie, jak świderek. Końce wałeczka będą teraz uszkami zająca.Tak uformowane zajączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 minut).Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować.Dodatkowo:1,5 szklanki
cukru pudru4 łyżki gorącej
wody lub
soku z cytrynyposypka cukrowa, do oprószenia ogonka
Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą
wodą (jeśli
lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę
wody więcej, jeśli zbyt rzadki - więcej
cukru pudru). Polukrować bułeczki, ogonek posypując posypką
cukrową zanim
lukier wyschnie.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).