Wykonanie
Łatwy do przygotowania i bardzo dekoracyjny, idealny na wigilijny stół :)
przepis stąd0,5 kg
mąki pszennej tortowej7 gramów
drożdży suchych lub 20 gramów świeżych1/4 szklanki
cukru250 ml ciepłego
mleka70 gramów schłodzonego, stopionego
masłaszczypta
solifarsz:około 450 gramów gotowej masy makowej1
jajo1 kopiasta łyżka
skórki pomarańczowejgarść posiekanych
orzechów (dałam włoskie i laskowe)
lukier:1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny2 - 3 łyżki ciepłej
wodyMąkę przesiać z
drożdżami,
cukrem,
solą, dodać
masło,
jajo,
mleko i zagnieść jednolite ciasto (gdyby było zbyt lepiące można odrobinkę podsypać
mąką). Wsadzić do omączonej miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.Masę
makową wymieszać z
jajem,
bakaliami.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Masę
makową rozprowadzić równomiernie na cieście, następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego
boku.Rulon przeciąć pośrodku wzdłuż, zostawiając około 2 cm nierozciętego ciasta na górze.
Rozcięte końce spleść ze sobą tworząc warkocz.
Oba końce warkocza połączyć ze sobą, tak by warkocz zamienił się w wieniec.Uwaga: bardzo dokładnie połączcie końce, żeby podczas pieczenia wieniec nam się nie rozłączył.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie trwało to około 40 - 45 minut.