ßßß Cookit - przepis na wieniec drożdżowy z makiem

wieniec drożdżowy z makiem

nazwa

Wykonanie

Łatwy do przygotowania i bardzo dekoracyjny, idealny na wigilijny stół :)
przepis stąd
0,5 kg mąki pszennej tortowej
7 gramów drożdży suchych lub 20 gramów świeżych
1/4 szklanki cukru
250 ml ciepłego mleka
70 gramów schłodzonego, stopionego masła
szczypta soli
farsz:
około 450 gramów gotowej masy makowej
1 jajo
1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
garść posiekanych orzechów (dałam włoskie i laskowe)
lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 - 3 łyżki ciepłej wody
Mąkę przesiać z drożdżami, cukrem, solą, dodać masło, jajo, mleko i zagnieść jednolite ciasto (gdyby było zbyt lepiące można odrobinkę podsypać mąką). Wsadzić do omączonej miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Masę makową wymieszać z jajem, bakaliami.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Masę makową rozprowadzić równomiernie na cieście, następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku.
Rulon przeciąć pośrodku wzdłuż, zostawiając około 2 cm nierozciętego ciasta na górze.
Rozcięte końce spleść ze sobą tworząc warkocz.
Oba końce warkocza połączyć ze sobą, tak by warkocz zamienił się w wieniec.
Uwaga: bardzo dokładnie połączcie końce, żeby podczas pieczenia wieniec nam się nie rozłączył.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i od razu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie trwało to około 40 - 45 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/wieniec-drozdzowy-z-makiem.html