Wykonanie
Znalazłam jagodzianki idealne :) Absolutnie idealne. Najlepsze jakie
jadłam do tej
pory. Fantastycznie delikatne i mięciuteńkie ciasto wprost rozpływające się w ustach. Przepis znalazłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię i polecam Wam baaardzo :)Składniki na 12 szt:550g
mąki pszennej250 ml letniego
mleka100g
masła2 kopiate łyżki
serka mascarpone2
jajka7 łyżek
cukru25g świeżych
drożdży lub 14g suszonych1 szczypta
soliponadto:ok.750 ml jagód+ok 2,5 łyżki
cukru pudru1 szk
cukru pudru1-2 łyżki ciepłej
wody1 roztrzepane
jajko do posmarowania
Drożdże rozmieszać dokładnie z
cukrem i połową
mleka i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym
mlekiem i
serkiem mascarpone (ja robiłam to
rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać
mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Jagody wymieszać z
cukrem pudrem.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1,5 łyżki
jagód i bardzo dokładnie skleić. Uformować bułeczkę i ułożyć ją ma blasze wyłożonej matą do pieczenia klejeniem do
spodu. Uformowane bułeczki odstawić na ok 20 minut do napuszenia. Po tym czasie każdą z bułeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 190-200 stopni. Studzić na kratce a wystudzone polukrować.Smacznego :)