Wykonanie
Składniki :
Mąka pszenna - 50 dag .
Mleko - 1 szklanka.
Jaja - 2 szt.
Cukier - 1/2 szklanki.
Sól - 1/3 łyżeczki.
Drożdże świeże - 4 dag.
Masło - 10 dag.
Składniki na kruszonkę :
Mąka pszenna - 8 dag.
Masło - 5 dag.
Cukier puder - 5 dag.
Drożdże rozpuścić w małej ilości
mleka podgrzanego do 30-35 stopniDo miseczki wsypać przesianą
mąkę około 7 - 8 dag wlać 2/3 szklanki ciepłego
mleka i dokładnie wymieszać Dodać rozpuszczone
drożdże i łyżkę
cukru wszystkodokładnie połączyć . Wierzch rozczynu posypać przesianą
mąką warstwapowinna
mieć 1 cm grubości . Tak przygotowany rozczyn pozostawićw ciepłym miejscu do dojrzewania na 30 minut . Dojrzały rozczyn powinien
mieć wierzch lekko zapadnięty . Kiedy rozczyn dojrzewa możemy rozpuścić
masło do konsystencji gęstej
śmietany. W tym celu podgrzewamy gow garnuszku na ogniu lub rozpuszczamy w mikrofali .
Jajka wybijamy do naczynia które będzie można ustawić na parze , wsypujemypozostały
cukier i ubijamy najlepiej mikserem . Dzięki ustawieni ich na garnku z gotującą się
wodą , szybciej się ubiją i podgrzeją . Należy uważać aby ich zabardzo nie sparzyć. Mają być lekko ciepłe. W pozostałym
mleku rozpuścić
sól .Do dojrzałego rozczynu dodać masę jajeczną , pozostałą ilość
mlekaz rozpuszczoną
solą , pozostałą ilość przesianej
mąki ogrzanej do temperatury20 stopni. Całość dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odlepiać sięod brzegów naczynia. Trwa to około 20 minut . Na końcu dodać tłuszczi wyrobić aż ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące . Tak przygotowaneciasto pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Formę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem albo
masłem roślinnym . Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wałkiemrozwałkować na kształt i wielkość formy do pieczenia i przełożyć doprzygotowanej formy . Formę należy wypełnić do 2/3 jej pojemności .Ciasto w formie pozostawiamy do wyrośnięci na około 1 do 1 , 5 godziny .W tym czasie podane składniki na kruszonkę siekamy lub za pomocą widelcarozgniatając łączymy w całość, Tak przygotowaną kruszonkę ścieramy na tarceo grubych otworach lub kruszymy na małe kawałki i posypujemy leciutko
mąką .Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem posypujemy kruszonkąi pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 do 190 stopni .Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 70- 90 stopnii po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 180 -190 stopni.
S MACZNE GO