Wykonanie
Drożdżowe jagodzianki z
borówkami posypane
cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do
kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil.
składniki na około 12 sztuk50 dag
mąki pszennej1 szklanka letniego
mleka3 łyżki
cukru4 łyżki roztopionego
masła1
jajko40 g
drożdżyszczypta
solinadzienie250 g
borówek5 łyżek
cukrucukier puder do posypania jagodzianekprzepisDo miski wlewamy letnie
mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone
drożdże oraz
cukier. Całość odstawiamy na około 15 minut.Do drugiej miski wsypujemy przesianą
mąkę, wlewamy rozczyn z
mleka drożdży i
cukru, wsypujemy szczyptę
soli, dodajemy
jajko i rozpuszczone
masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją
borówek, zlepiamy brzegi i formujemy z niego podłużne bułeczki.Gotowe jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Upieczone bułeczki posypujemy
cukrem pudrem.