Wykonanie
Użyłam do niego gotową masę
makową,
powiem, że jak dla nas był naprawdę smaczny. Nie każdy ma czas i ochotę na robienie swojej, wg mnie warty polecenia :) Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze (około 25 cm) roladki lub jedna długa (około 45 cm).
370 gramów
mąki pszennej1 duże
jajo70 gramów schłodzonego, stopionego
masła2 łyżeczki suchych
drożdży (15 gramów świeżych)1/3 szklanki
cukruszczypta
soli0,5 szklanki ciepłego
mleka0 , 5 puszki ( około 500 gramów masy makowej, dałam Helio)
lukier lub
cukier puderZ
mąki,
drożdży,
masła,
soli,
mleka,
cukru, jaj zagniatamy pulchne ciasto, wyrabiamy je dobrze (przez spory dodatek tłuszczu będzie troszkę twardsze niż standardowe ciasto np do
chałki, za to lepiej wyjdą nam zwoje w roladzie), odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z odgazowanego ciasta (lekko wyrobionego po wyrośnięciu) wałkujemy prostokąt o grubości 1 cm i wymiarach około 25x 45 cm.Powierzchnię ciasta smarujemy masą
makową (masą dojeżdżamy do końca jednego
boku wzdłuż, a przy drugim zostawiamy około 5 cm nieposmarowanej powierzchni). Dość ściśle zwijamy roladę, wykładamy ja na blachę z wyposażenia piekarnika (ja ułożyłam ją po przekątnej), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 - 45 minut do złotego koloru.Po ostygnięciu polewamy lukrem lub obsypujemy
cukrem pudrem.