ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z nutellą

Drożdżówki z nutellą

nazwa

Wykonanie

Perfekcyjne drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek z zawiniętą fantazyjnie nutellą (do nadzienia można użyć domowego kremu orzechowo-czekoladowego, link w składnikach). Delikatnie polukrowane. Do przepisu wrócicie z przyjemnością, obiecuję!
Składniki na 13 sztuk:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Dodatkowo:
nutella (1 mały słoiczek 400 g, nie będzie cały zużuty) lub domowa 'nutella'
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania (można pominąć)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Nutellę lekko podgrzać w mikrofali - ciepła jest rzadsza i lepiej się nią smaruje ciasto.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 13 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek, który na wierzchu posmarować nutellą (1 pełna łyżki nutelli), a następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty 1 cm od góry. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Tak przygotowane ciasto zwinąć na kształt ślimaka, koniec układając pod spód bułeczki.
Umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
Z cukru i wrzątku utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody - jesli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-nutella