Wykonanie
Gdy zobaczyłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki drożdżówki z
budyniem wiedziałam że zrobienie podobnych to tylko kwestia czasu.... Ostatnio strasznie chodziły za mną właśnie takie bułeczki i dziś już nie dałam im dłużej czekać :) Bazą były wcześniej już robione przeze mnie bułeczki
drożdżowe z
truskawkami które bardzo mi smakowały. Pozostało tylko dodać
budyń i
owoce. Wyszło pysznie więc polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g
mąki pszennej40g
drożdży110g
cukru3/4 szkl. letniego
mleka2
jajkaszczypta
soli80g
masłaskórka otarta z 1/2
cytrynyskładniki na
lukier:ok. 1/2 szkl.
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1/2
cytrynyponadto:kilka
nektarynekbudyń waniliowy lub
śmietankowy ugotowany wg przepisu jednak w mniejszej ilości
mleka (ok 370-400ml)roztrzepane
jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru,
mleka i
mąki. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać. Dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Ciasto odłożyć w naoliwionej misce do podwojenia objętości. Przykryć ściereczką.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i leciutko wyrobić. Podzielić na 12 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej matą do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie (np. za pomocą małej szklaneczki) Do każdego wgłębienia nałożyć po łyżeczce budyniu i ułożyć obrane i pokrojone w kostkę . Odstawić do ponownego napuszenia na ok 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Po napuszeniu bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min do zezłocenia.Upieczone studzić na kratce, a zimne polać lukrem. Można też posypać
cukrem pudremSmacznego :)