Wykonanie
Składniki100 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży370 g
mąki pszennej (tortowej lub do wypieków
drożdżowych)50 g
cukru3/4 łyżeczki
soli3
jajka170 g
masłaokoło 150 g
malin (mogą być świeże lub mrożone)Do dekoracji (opcjonalnie):
cukier puder, kilka
malin świeżychoraz:
jajko do posmarowania ciasta, do posypania
cukier puder lub do posmarowania
lukier cytrynowy: 1 i 1/2 szklanki
cukru pudru, około 4-5 łyżek
soku z cytrynyPrzygotowanie
Drożdże,
masło i
jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Z
drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Naczynie z
drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą, to pomoże
drożdżom wyrosnąć. Gdy
drożdże wypełnią już cały kubek, wstawić go do miski z
mąką, aby
drożdże nie uciekły się do
wody.Do większej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn
drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo
jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie.Następnie dodawać po kawałeczki miękkie
masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i
boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany
mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w
mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1,5 cm (o wymiarach około 27 x 33 cm), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto
mąką aby ciasto się nie kleiło.Na placku rozsypać
maliny (mrożonych
malin nie trzeba rozmrażać), zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego
boku i pokroić na 16 plastrów. Ułożyć je na 2 blachach i odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia (jeśli użyliśmy mrożonych
malin dodajmy jeszcze 7-10 minut dłuższego wyrastania).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym
jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem. Upiec drugą porcję drożdżówek.
Lukier cytrynowy:Do miseczki wsypać
cukier puder, dodać
sok z cytryny i wymieszać, dodać więcej
cukru lub soku aby otrzymać odpowiednią gęstość lukru. Polać po ostudzonych drożdżówkach. Można udekorować świeżymi
malinami i posypać
cukrem pudrem. Drożdżówki można przechowywać w plastikowym pojemniku na ciasto.