ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 maja 2014 r. Jak na brioszki przystało są perfekcyjnie miękkie i puszyste. Wypełnione po brzegi malinami, których kwaskowaty smak jest zrównoważony słodyczą cytrynowej glazury. Ogromna sympatia (że nie powiem miłość) do tych drożdżówek rodzi się już w momencie wydobywającego się z piekarnika cudnego aromatu ciasta drożdżowego . Ten sentyment przemienia się w słodkie łakomstwo, tuż po wyjęciu z piecyka, kiedy są jeszcze ciepłe i pachnące owocami. Nie sposób się oprzeć, bynajmniej ja nie potrafię. Takie drożdżówki świetnie smakują na świeżym powietrzu, dlatego rekomenduję je na piknik majowy. Gorącopolecam:))Drożdżówki z malinami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 maja . Aromatyczne drożdżówki z malinami! Takie ciastka drożdżowe niewątpliwie zaspokoją gusta prawdziwych owocowych smakoszy :))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. i 30 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 2 godz. i 45 minLiczba porcji: 16Składniki:Przepis pochodzi stąd :))ciepłe mleko : 100 mlświeże drożdże : 50 gmąka pszenna (tortowa lub do wypieków drożdżowych): 370 gcukier : 50 gsól morska : 3/4 łyżeczkijajka : 3masło (najlepiej KerryGold): 170 gmaliny (mogą być świeże lub mrożone): około 150 gcukier puder : opcjonalniedekoracja:świeże maliny : kilkaoraz:jajko : 1cukier puder : do posypania lub glazura cytrynowa:cukier puder : 1 i 1/2 szklankisok z cytryny : około 4-5 łyżek soku z cytrynyPrzygotowanie:Uwaga: drożdże, masło i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, chcąc uzyskać zamierzoną temperaturę dla masła, kroimy je na kawałki :)) z drożdży robię zaczyn - mieszam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki, rozczyn ma się dość mocno spienić - aby uzyskać efekt spienienia, naczynie z drożdżami wstawiam do garnka z bardzo ciepłą wodą, to pomaga drożdżom wyrosnąć, gdy drożdże wypełniają całą miskę, wstawiam je do naczynia z mąką, aby drożdże nie uciekły do wodydo większego naczynia przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól i mieszamnastępnie wlewam rozczyn drożdży i mieszam łyżkądodaje stopniowo jajka, mieszając składniki drewnianą łyżkąnastępnie wyrabiam ręką przez około 10 minut (można za pomocą haka miksera na 4 poziomie, przez 7 minut) na koniec ciasto ma być gładkiekolejny etap, to dodawanie kawałków miękkiego masła, cały czas wyrabiając rękoma - około 10 minut, lub miksując hakiem - około 7 minutkiedy ciasto jest elastyczne i błyszczące i odkleja się (ześlizguje) z ręki i boków miski, to znak, że ciasto jest wyrobioneprzykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy)wyrośnięte ciasto uderzam pięścią i szybko zagniatam rękąłączę ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wykładam na blat podsypany mąką, przewracam na drugą stronę i obtaczam w mące dłońmirozpłaszczam ciasto na placek o grubości do 1,5 cm (o wymiarach 27*33 cm), jeśli ciasto się klei, prószę blat na placku rozsypuję maliny (użyłam mrożonych, nie trzeba ich rozmrażać)
zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroję na 16 plastrówukładam je na dwóch blachach i odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia (przy mrożonych malinach dodałam jeszcze 10 minut dłuższego wyrastania)piekarnik nagrzewam do 180oC (góra i dół bez termoobiegu)wierzch drożdżówek smaruję roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym do temperatury pokojowej) i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę 15 minutwyjmuję z piekarnika, studzę i polewam cytrynową glazurąpiekę drugą porcję drożdżówekGlazura cytrynowa:do miseczki wsypuję cukier puder, dodaję sok z cytryny i mieszam, w zależności od konsystencji dodaję więcej cukru pudru lub soku, aby dobrze się rozprowadzała polewam po ostudzonych drożdżówkachmożna udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrembrioszki można przechowywać w plastikowym pojemniku na ciasto
Smacznego !!!