ßßß
Pięknie zaplecione drożdżówki cytrynowe z makiem. Polane cytrynowym lukrem. Lekkie, puszyste, mocno cytrynowe. Nowy, niebanalny kształt! Doskonałe ze szklanką mleka na drugie śniadanie :).Składniki na 12 bułeczek:540 g mąki pszennej80 g drobnego cukru do wypiekówpół łyżeczki soli10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych75 g masła, roztopionego250 ml mleka2 duże jajkaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części, formując z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek (patrz zdjęcia poniżej). Każdy placuszek posmarować roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka), posypać cukrem, makiem, a na wierzch otrzeć skórkę z 1/4 cytryny (tylko jej żółtą część). Placuszek pokroić w paseczki, pozostawiając jeden z boków placka nie przekrojony. Zwinąć jak naleśnika, a następnie z niego uformować drożdżówkę.Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia - powinny podwoić objętość. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe drożdżówki polukrować.60 g masła, roztopionego80 g drobnego cukru do wypieków3 cytryny (będzie potrzebna jedynie skórka), najlepiej niewoskowanekilka łyżek suchego makuLukier cytrynowy:1 szklanka cukru pudru3 łyżki soku z cytrynyZ cukru i soku z cytryny utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku z cytryny - jeśli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta "dough". Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

