Wykonanie
Składniki16 sztuk100 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży370 g
mąki pszennej (tortowej lub do wypieków
drożdżowych)50 g
cukru3/4 łyżeczki
soli3
jajka170 g
masłaOraz:
jajko do posmarowaniaświeże lub mrożone
jagody (ok. 16 łyżek stołowych)
lukier cytrynowy (polecam z tego przepisu)Przygotowanie
Drożdże,
masło i
jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy. Ciasto najlepiej zagniatać mikserem planetarnym, w maszynie do wyrobu
chleba, melakserze lub termomiksie.Z
drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. Rozczyn ma się dość mocno spienić. Naczynie z
drożdżami można wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą, to pomoże
drożdżom wyrosnąć. Gdy
drożdże wypełnią już cały kubek, wstawić go do miski z
mąką.Do większej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn
drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo
jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie.Następnie dodawać po kawałeczki miękkie
masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i
boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany
mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w
mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto
mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżkę
jagód. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym
jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13 - 15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków.