Wykonanie
Składniki:*na ciasto:- 75g
masła- szczypta
soli- 250 ml
mleka- 70g
cukru- 25g świeżych
drożdży- 1/2 kg
mąki pszennej*na nadzienie:- 1 opakowanie dużego budyniu (na 3/4 litra
mleka)- 1/2 litra
mleka- 3 łyżki
cukru*dodatkowo:- 1
jajko-
lukierSposób przygotowania:1.
Masło topimy, dodajemy do niego
mleko, podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w tym
drożdże. Później dodajemy
mąkę,
cukier,
sól, wszystko wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., by ciasto wyrosło.2.
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (dodajemy do
mleka cukier), tylko zamiast 3/4 litra
mleka, używamy 1/2 litra, by był gęściejszy, studzimy.3. Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrabiamy, następnie rozwałkujemy i kroimy na prostokąty o wymiarach 10x14cm. Krótszy bok nacinamy do połowy (powinien powstać taki grzebień). Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę budyniu, zawijamy zaczynając od strony nienaciętej, tak by nacięte paski ostatecznie nakryły
ciastka (delikatnie przyciskamy, by nadzienie nie wyciekło).4. Drożdżówki kładziemy na wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blaszce w odstępach, zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy ok. 15min. w 200 stopniach. Gotowe można polukrować.