Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Osiemnastego stycznia, czyli całkiem niedawno miałam urodziny, oto tort który był ich ozdobą.
Waniliowy śmietankowo serowy krem z kawałkami
czekolady , przełożony
musem jabłkowym i prażonym
kokosem, na prawdę wyjątkowo pyszny. Niestety nie zrobiłam zdjęcia jego wnętrza, a kroił się bardzo pięknie – mam świadków :). Połączenie
jabłek z
kokosem świetnie współgra z kremem i pomaga zachować kolor ciasta – ciemny
dżem bardzo rzucałby się w oczy, psując jasną anielską barwę
tortu. Dzieciom krem można zafarbować barwnikami a wierzchu udekorować cukrowymi ozdobami.
Składniki:tortownica 20 cm:ciasto:5
jajek L150 g
mąki tortowej ( niepełna szklanka)4 łyżki
wody1 niepełna szklanka
cukru ( 220 g)1/2
olejku migdałowego1 łyżka
cukru z
wanilią1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniakrem:500 g
śmietany kremówki 30-36 %400 g
serka mascarpone80 g
płatków z
mlecznej czekolady1 łyżka
żelatyny lub op.
śmietan fiksu
wanilia w dowolnej formie ( 5 ml
olejku, ziarenka z laski, 1 łyżka
cukru z
wanilią)
cukier puder do smaku – 1/2 szklankiprzełożenie:150 g wiórek
kokosowych500 ml musu z
jabłek bez
cukru30 g
masła3 łyżki
cukruwafelek
kokosowy do dekoracjiponcz: 1 szklanka
wody lub słabej
herbaty z
sokiem z połówki
cytrynyPrzygotowanie:Spód dwóch tortownic o d=20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – jeśli nie są silikonowe brzegi wysmarować tłuszczem.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
cukier – smażyć 4-5 minut, aż się rozpuści, dodać wiórki, prażyć 3-4 minuty aż się lekko zezłocą. Wystudzić.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka ubić z
cukrem,
olejkiem i
wodą. Zazwyczaj gdy
cukier się rozpuści masa jest już jasna i puszysta.Do jasnej masy dodać przesianą
mąkę z proszkiem.Wymieszać.
Białka ubić, delikatnie połączyć z masą.Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Upuścić z 50 cm na stół. Odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie – 2-3 łyżki – po czym podgrzać.Zimną
śmietanę ubić, dodać do niej
cukier,
wanilię ( u mnie
cukier z
wanilią ) oraz
żelatynę.Masę delikatnie wymieszać z zimnym
serkiem i
czekoladą.Najlepiej odstawić ją na kilkanaście minut do lodówki aby stężał.Zimne
biszkopty kroimy na pół, na paterze układamy jeden blat, nasączamy ponczem, smarujemy musem, posypujemy 1/4 wiórków, nakładamy 1/4 kremu. Czynność powtórzyć dwukrotnie.Wierzch i boki posmarować kremem, ozdobić resztą wiórek oraz pociętym wzdłuż
waflem, schłodzić, co najmniej przez 2 godziny.
Torty śmietanowe najlepiej kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie.Powiązane notki:Tort
bezowo kokosowy z kremem makowymTort ze
śmietaną i
czarną porzeczkąTort
maślany z kremem
orzechowym i
miodemUrodzinowy TORT
CAPPUCINO (
kawowy) , przepis i fotorelacjaCiasto
kokosowe z
budyniem