Wykonanie
Tort tęczowy chodził za mną baaardzio długo. Mimo, iż nigdy nie przygotowywałam masy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna.Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję.
T o r t t ę c z o w ySkładniki:Na
biszkopt:3
jajka,nieco mniej niż 1/2 szklanka
cukru,1/2 szklanka
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczeniabarwnik w proszkuNa krem z
mascarpone:400ml
śmietany kremówki500g
serka mascarpone3 łyżeczki
cukru pudruNa krem
maślany:200g
masła10 łyżek
cukru pudruNa masę
cukrową:4 łyżeczki
żelatyny70 ml zimnej
wody3 łyżeczki
Planty250 dag
cukru pudrubarwniki w proszkuPonadto ¼ tabliczki
białej czekoladyWykonanie:Przygotowanie
biszkopt:
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami
cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo
żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie
biszkopty. Kiedy jeden
biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony
biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa
biszkopty równocześnie.Przygotowanie krem z
mascarpone:Kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami
serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Blaty
biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z
mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z
mascarpone!Przygotowanie krem
maślany:
Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem
cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu.Krem maślanym smarujemy wierzch i boki
tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h aby była bardziej stabilny przed nakładaniem masy cukrowej.Przygotowanie masa cukrowa:4 łyżeczki
żelatyny zalać 70 ml zimnej
wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić
żelatynę w kąpieli
wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki
Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo
cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli
wodnej z niewielką ilością
Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle
cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do
tortu za pomocą rozpuszczonej
białej czekolady.Masę
cukrową możemy kupić gotową. Oszczędzimy sobie sporo czasu ;)