Wykonanie
Przedstawiam dziś przepis na ciacho, które zaserwowałam koleżankom w pracy z okazji urodzin. Przepis zaczerpnęłam z bloga Z
cukrem pudrem . Dziękuję!Składniki na ciasto:150 g
cukru25 g ciemnego
kakao115 g
mąki tortowej40 g schłodzonego stopionego
masła6
jajekkilka kropel aromatu wanilinowego1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na poncz:1/3 szklanki
kawySkładniki na krem
cappuccino:125 g
mascarpone w temperaturze pokojowej300 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30%3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 łyżka z lekką górką
żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku3 kopiaste łyżki
cappuccinoSkładniki na masę na górę:125 g
mascarpone w temperaturze pokojowej100 g chłodzonej
śmietany kremówki 30%1 kopiasta łyżka
cukru pudruWykonanie:Oddzieliłam
białka od
żółtek.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Żółtka ubiłam z
cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiałam z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Do
żółtek delikatnie wmieszałam pianę z
białek, dodałam stopione
masło, aromat wanilinowy oraz stopniowo dodawałam
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wymieszałam do połączenia się składników. Foremkę do ciasta nasmarowałam
masłem, wysypałam
bułką tartą i wlałam ciasto. Ilość ciasta zaplanowana jest na kwadratową foremkę o
boku 23 cm lub okrągłą o średnicy 25 cm. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.
Żelatynę rozpuściłam we wrzątku.
Serek mascarpone utarłam z
cappuccino.
Śmietanę ubiłam na średnio sztywno, następnie stopniowo dodawałam
mascarpone z
cappuccino i
cukier puder.
Żelatynę zahartowałam 2 łyżkami masy, wymieszałam, dodałam do masy i szybko zmiksowałam.Ostudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty, dolny nasączyłam ponczem i nałożyłam krem. Przykryłam górnym blatem, docisnęłam i odstawiłam do lodówki.
Śmietanę ubiłam na średnio sztywno i nadal miksując, stopniowo dodawałam
mascarpone i
cukier puder. Wyłożyłam na wierzch ciasta.Przed podaniem starłam na wierzch ciasta
czekoladę, ale można też posypać
cappuccino.