Wykonanie
Zmodyfikowałam przepis wg mojego gustu z pysznym efektem :), delikatny krem z
kakaowym ciastem, kremem na bazie
mascarpone tworzą pyszną kombinację :)
ciasto
kakaowe:150 gramów
cukru25 gramów ciemnego
kakao115 gramów
mąki tortowej40 gramów stopionego, schłodzonego
masła6 jaj (
żółtka i
białka osobno)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub parę kropel aromatu1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaponcz:1/3 szklanki posłodzonej
kawy lub
cappuccinokrem
cappuccino:125 gramów
mascarpone300 ml
śmietanki kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru (jeśli lubicie słodsze masy mogą być kopiaste)1 łyżka ( z górką)
żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku3 kopiaste łyżki
cappuccino (miałam
czekoladowe)masa na górę:100 gramów
śmietanki kremówki 30%125 gramów
mascarpone1 kopiasta lub 2 łyżki
cukru pudrudodatkowo:3 - 4 łyżki proszku
cappuccino do posypania na górę
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą jasną pianę.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Krem
żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z
białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt
waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Kwadratową blachę o
boku 23 cm wysmarować
masłem, wysypać
mąką krupczatką lub
kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.Spodni blat nasączyć zimnym ponczem.
Żelatynę dobrze wymieszać we wrzątku, schłodzić.
Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami
kawy.
Śmietankę ubić na średnio sztywno, połączyć razem z
mascarpone, dodać
cukier puder, utrzeć.
Żelatynę zahartować 2 łyżkami masy, wymieszać, wlać całość do kremu, szybko zmiksować.Krem wyłożyć na naponczowany blat, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na średnio sztywno, dodać
mascarpone i
cukier puder, utrzeć wszystko razem do dokładnego połączenia składników, rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta, schłodzić.Przed podaniem ciasto posypać
cappuccino.