Wykonanie
Chcesz przygotować tort na bazie
biszkoptu czekoladowego i przyjemnie słodkiego kremu z
białej czekolady i
serka mascarpone? Dobry przepis to podstawa udanego wypieku, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych wskazówek. Dowiedz się, jak przygotować taki deser.
Biszkopt czekoladowy przełożony kremem z
białej czekolady i
sera mascarpone to połączenie idealne. Tak przygotowany tort sprawdzi się niezależnie od okazji – na urodziny, walentynki, rocznicę ślubu itd. Możesz udekorować go zgodnie z własnymi upodobaniami, dzięki
czemu stanie się wyjątkowy.Przepis na
biszkopt czekoladowyPrzepis na
biszkopt na bazie
kakao będzie różnił się od przepisu na klasyczne brownie przyrządzanego z
czekolady. Oba wypieki różni nie tylko intensywność smakowa, ale przede wszystkim konsystencja.
Biszkopt czekoladowy musi być lekki i puszysty – po to, aby nie przytłoczył swoją „ciężkością” delikatnego kremu.Niezbędne składniki:¾ szklanki
mąki¼ szklanki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel¾ szklanki
cukru5 dużych
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Przygotowanie krok po kroku:Przesiej
mąkę i
kakao.
Białka oddziel od
żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.Do piany dodawaj stopniowo
cukier – tak, aby masa była gęsta, lśniąca i pozbawiona wyczuwalnych kryształków
cukru.Do piany
białkowej dodaj
żółtka i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.Do masy jajecznej dodawaj
mąkę i
kakao – małymi porcjami. Całość mieszaj tylko do połączenia składników.Dno tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.Przełóż ciasto i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 oPiecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.Po tym czasie wyjmij
biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia – po ok. godzinie możesz zdjąć obręcz formy.
Biszkopt czekoladowy ułóż do góry dnem, a gdy całkowicie wystygnie – przekrój wzdłuż na 3 blaty.Przepis na krem z
białej czekolady i
mascarponeKrem z
białej czekolady i
serka mascarpone jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest niezwykle delikatny i słodki w smaku. To świetna propozycja dla osób, dla których kremy maślane są po prostu „za ciężkie”.Potrzebne składniki:duże opakowanie
śmietany kremówki 36%2 tabliczki
czekolady białej E.Wedel2 opakowania
serka mascarpone.Przygotowanie krok po kroku:W garnuszku podgrzej kremówkę – musi być mocno gorąca.
Śmietanę zdejmij z palnika i dodaj
czekoladę połamaną na kawałki.Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj – tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Odstaw do ostudzenia najlepiej na kilka godzin.
Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj masę
czekoladową. Całość miksuj – aż do uzyskania gęstego
kremu czekoladowego.
Potem nie pozostaje nic innego jak przełożyć
biszkopt czekoladowy . Boki i wierzch również posmaruj kremem, a następnie dowolnie udekoruj.Tort
czekoladowy z kremem zachwyci każdego swoim smakiem. Wykorzystanie kremu z
białej czekolady i
mascarpone to świetna alternatywa dla klasycznego kremu
śmietanowego lub
maślanego.