ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady i mascarpone

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Chcesz przygotować tort na bazie biszkoptu czekoladowego i przyjemnie słodkiego kremu z białej czekolady i serka mascarpone? Dobry przepis to podstawa udanego wypieku, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych wskazówek. Dowiedz się, jak przygotować taki deser.
Biszkopt czekoladowy przełożony kremem z białej czekolady i sera mascarpone to połączenie idealne. Tak przygotowany tort sprawdzi się niezależnie od okazji – na urodziny, walentynki, rocznicę ślubu itd. Możesz udekorować go zgodnie z własnymi upodobaniami, dzięki czemu stanie się wyjątkowy.
Przepis na biszkopt czekoladowy
Przepis na biszkopt na bazie kakao będzie różnił się od przepisu na klasyczne brownie przyrządzanego z czekolady. Oba wypieki różni nie tylko intensywność smakowa, ale przede wszystkim konsystencja. Biszkopt czekoladowy musi być lekki i puszysty – po to, aby nie przytłoczył swoją „ciężkością” delikatnego kremu.
Niezbędne składniki:
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
¾ szklanki cukru
5 dużych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie krok po kroku:
Przesiej mąkę i kakao.
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.
Do piany dodawaj stopniowo cukier – tak, aby masa była gęsta, lśniąca i pozbawiona wyczuwalnych kryształków cukru.
Do piany białkowej dodaj żółtka i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
Do masy jajecznej dodawaj mąkę i kakao – małymi porcjami. Całość mieszaj tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 o
Piecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia – po ok. godzinie możesz zdjąć obręcz formy.
Biszkopt czekoladowy ułóż do góry dnem, a gdy całkowicie wystygnie – przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Przepis na krem z białej czekolady i mascarpone
Krem z białej czekolady i serka mascarpone jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jest niezwykle delikatny i słodki w smaku. To świetna propozycja dla osób, dla których kremy maślane są po prostu „za ciężkie”.
Potrzebne składniki:
duże opakowanie śmietany kremówki 36%
2 tabliczki czekolady białej E.Wedel
2 opakowania serka mascarpone.
Przygotowanie krok po kroku:
W garnuszku podgrzej kremówkę – musi być mocno gorąca.
Śmietanę zdejmij z palnika i dodaj czekoladę połamaną na kawałki.
Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj – tak, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję. Odstaw do ostudzenia najlepiej na kilka godzin.
Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj masę czekoladową. Całość miksuj – aż do uzyskania gęstego kremu czekoladowego.
Potem nie pozostaje nic innego jak przełożyć biszkopt czekoladowy . Boki i wierzch również posmaruj kremem, a następnie dowolnie udekoruj.
Tort czekoladowy z kremem zachwyci każdego swoim smakiem. Wykorzystanie kremu z białej czekolady i mascarpone to świetna alternatywa dla klasycznego kremu śmietanowego lub maślanego.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/tort-czekoladowy-z-kremem-z-bialej-czekolady-i-mascarpone