Wykonanie
Miałam ochotę na jakiś serniczek, ale jakoś nie opłacało się piec całego ciasta.. Chciałam coś na zimno i na szybko, więc wymyśliłam takie sobie babeczki :) Nie mogłam się zdecydować czy zrobić z
malinami czy z
brzoskwiniami, więc zrobiłam dwie wersje. Myślę jednak, że równie dobre będą z
borówkami czy
jagodami.
Składniki na
spody babeczkowe (można też kupić gotowe):- 200g
mąki- 40g
cukru pudru- 100g zimnego
masła- 1
jajko- 2 - 3 łyżeczki kwaśnej
śmietany (jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić)Składniki na krem:- 250g
serka mascarpone- małe opakowanie (180g)
śmietanki kremówki 30%- 5 łyżek
cukru pudru- łyżeczka
żelatyny- 80ml gorącej
wodyDodatkowo:Przygotowanie babeczek:1.
Masło siekamy z
mąką i
cukrem pudrem. Dodajemy
jajko i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli trzeba dodajemy
śmietanę. Formujemy kulkę i wkładamy na chwilę do lodówki.2. Wałkujemy ciasto dosyć cienko (ok. 3mm). Wykrawamy kółka (idealny rozmiar do moich foremek ma pokrywka od słoika. Wkładamy krążek i dociskamy do foremki. Nakłuwamy delikatnie widelcem spód. Wsypałam suchego
grochu (może być
fasola), żeby ciasto ładnie przylegało do foremek.3. Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół).Przygotowanie kremu:1.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy, żeby porządnie wystygła.2.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy
cukier puder.3. Do
serka mascarpone dodajemy
żelatynę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą
śmietanę i delikatnie mieszamy całość.4. Odstawiamy krem do lodówki, żeby trochę stężał. Do wystudzonych babeczek kładziemy po łyżce kremu, a następnie dekorujemy
owocami.Porady:1. Z podanej ilości składników przygotujesz około 20 babeczek (zależy jak cienko rozwałkujesz ciasto i jak bardzo je "wypchasz"). Jeśli nie masz wystarczającej ilości foremek bez problemu można podzielić ciasto wcześniej np na pół i zostawić część w lodówce. Możesz też zrobić połowę, wtedy zamiast całego
jajka użyj samego
żółtka.2. Tak sobie myślę, że gdy
będę robić te babeczki jeszcze raz wrzucę trochę
owoców do samego kremu. Na wierzchu
mieści się ich niewiele, a z większą ilością
owoców będą smakowały jeszcze lepiej!