Wykonanie
Składniki:Ciasto:1 szklanka
wody,1/3 kostka
masła,1 szklanka
mąki,4
jajka.
Bita śmietana:500 ml
śmietany 30%,2
fixy,
Cukier puder- do smaku ( ja użyłam ok 4 łyżek),Łyżka
żelatyny,2-3 łyżki gorącej
wody .Wykonanie:Do garnuszka wlać
wodę, dodać
masło i podgrzać, aż się roztopi. Następnie dodać
mąkę i mieszać, aż będzie odchodzić od ścianek garnka (masa będzie bardzo gęsta).Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie, do masy ptysiowej dodawać po jednym
jajku i dokładnie razem wymieszać. Na papier do pieczenia wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek (3cm x 10cm). Piec
ciastka ok 20- 30 minut ( do zrumienienia) w temp. 200 stopni.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i chwile zostawić eklerki w środku. Wystudzone eklerki przeciąć na pół .
Bita śmietana: Schłodzoną
śmietanę ubić dodając
cukier puder wymieszany ze
śmietan- fixem. Do grubej szklanki wsypać
żelatynę i zalać gorącą
wodą, wymieszać ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą
śmietanę i
żelatynę połączyć mikserem.Eklerki przełożyć
bitą śmietaną (ja do poł owy eklerek dałam jeszcze
dżem truskawkowy) i ozdobić
czekolad ą i pudrem.
:)