Wykonanie
Niby ciasto, ale jednak nie do końca.Autor przepisu, Bill Granger, opisuje je jako nadzienie do tarty, bez kruchego
spodu.Jest lekkie i pysznie-
cytrynowe, a w połączeniu z łyżką
bitej śmietany, smakuje naprawdę nieziemsko.
3
jajka75g
mąki230g
cukru pudru125g
masłaskórka starta z 2
cytryn oraz wyciśnięty z nich sok300 ml
śmietany 30%odrobina
cukru pudru do oprószenia gotowej tarty* * *
Jajka miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej konsystencji.Nadal miksując, dodajemy
mąkę.Następnie
cukier puder, roztopione
masło, skórkę i
sok cytrynowy oraz
śmietanę.Całość miksujemy.Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm.Tartę pieczemy 40-45 min. w temp. 180°C, aż wierzch lekko się zarumieni.Po upieczeniu i ostygnięciu, tartę posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z książki Bill'a Granger'a "Najlepsze dania Billa".