ßßß Cookit - przepis na CIASTO CYTRYNOWE BILL'A GRANGER'A

CIASTO CYTRYNOWE BILL'A GRANGER'A

nazwa

Wykonanie

Niby ciasto, ale jednak nie do końca.
Autor przepisu, Bill Granger, opisuje je jako nadzienie do tarty, bez kruchego spodu.
Jest lekkie i pysznie-cytrynowe, a w połączeniu z łyżką bitej śmietany, smakuje naprawdę nieziemsko.
3 jajka
75g mąki
230g cukru pudru
125g masła
skórka starta z 2 cytryn oraz wyciśnięty z nich sok
300 ml śmietany 30%
odrobina cukru pudru do oprószenia gotowej tarty
* * *
Jajka miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej konsystencji.
Nadal miksując, dodajemy mąkę.
Następnie cukier puder, roztopione masło, skórkę i sok cytrynowy oraz śmietanę.
Całość miksujemy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Tartę pieczemy 40-45 min. w temp. 180°C, aż wierzch lekko się zarumieni.
Po upieczeniu i ostygnięciu, tartę posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z książki Bill'a Granger'a "Najlepsze dania Billa".
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2014/09/ciasto-cytrynowe.html