Tort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Osiemnastego stycznia, czyli całkiem niedawno miałam urodziny, oto tort który był ich ozdobą. Waniliowy śmietankowo serowy krem z kawałkami czekolady , przełożony musem jabłkowym i prażonym kokosem, na prawdę wyjątkowo pyszny. Niestety nie zrobiłam zdjęcia jego wnętrza, a kroił się bardzo pięknie – mam świadków :). Połączenie jabłek z kokosem świetnie współgra z kremem i pomaga zachować kolor ciasta – ciemny dżem bardzo rzucałby się w oczy, psując jasną anielską barwę tortu. Dzieciom krem można zafarbować barwnikami a wierzchu udekorować cukrowymi ozdobami.
Składniki:
tortownica 20 cm:
ciasto:
5 jajek L
150 g mąki tortowej ( niepełna szklanka)
4 łyżki wody
1 niepełna szklanka cukru ( 220 g)
1/2 olejku migdałowego
1 łyżka cukru z wanilią
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
500 g śmietany kremówki 30-36 %
400 g serka mascarpone
80 g płatków z mlecznej czekolady
1 łyżka żelatyny lub op. śmietan fiksu
wanilia w dowolnej formie ( 5 ml olejku, ziarenka z laski, 1 łyżka cukru z wanilią)
cukier puder do smaku – 1/2 szklanki
przełożenie:
150 g wiórek kokosowych
500 ml musu z jabłek bez cukru
30 g masła
3 łyżki cukru
wafelek kokosowy do dekoracji
poncz: 1 szklanka wody lub słabej herbaty z sokiem z połówki cytryny
Przygotowanie:
Spód dwóch tortownic o d=20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – jeśli nie są silikonowe brzegi wysmarować tłuszczem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier – smażyć 4-5 minut, aż się rozpuści, dodać wiórki, prażyć 3-4 minuty aż się lekko zezłocą. Wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem, olejkiem i wodą. Zazwyczaj gdy cukier się rozpuści masa jest już jasna i puszysta.
Do jasnej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem.
Wymieszać.
Białka ubić, delikatnie połączyć z masą.
Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Upuścić z 50 cm na stół. Odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie – 2-3 łyżki – po czym podgrzać.
Zimną śmietanę ubić, dodać do niej cukier, wanilię ( u mnie cukier z wanilią ) oraz żelatynę.
Masę delikatnie wymieszać z zimnym serkiem i czekoladą.
Najlepiej odstawić ją na kilkanaście minut do lodówki aby stężał.
Zimne biszkopty kroimy na pół, na paterze układamy jeden blat, nasączamy ponczem, smarujemy musem, posypujemy 1/4 wiórków, nakładamy 1/4 kremu. Czynność powtórzyć dwukrotnie.
Wierzch i boki posmarować kremem, ozdobić resztą wiórek oraz pociętym wzdłuż waflem, schłodzić, co najmniej przez 2 godziny.
Torty śmietanowe najlepiej kroi się nożem moczonym w gorącej wodzie.
Powiązane notki:
Tort bezowo kokosowy z kremem makowym
Tort ze śmietaną i czarną porzeczką
Tort maślany z kremem orzechowym i miodem
Urodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacja
Ciasto kokosowe z budyniem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/24/tort-kokosowy-z-mascarpone-smietana-i-czekolada