ßßß
Składniki:Główka młodej kapusty ( około 1 -1,5 kg)pęczek koperkupęczek szczypiorkusok z 1/2 cytryny ( 3-4 łyżki ) lub ocet winny2 łyżki cukrusól,pieprz3 łyżki mąki1/2 szklanki śmietany (12,18 % )150 g wędzonego kurczaka lub boczkuPrzygotowanie:Kapustę siekamy, wrzucamy do wrzącej wody (2 szklanki), dusimy około 10 minut, aż zmięknie, mieszając.
W tym czasie siekamy szczypiorek i koperek. Dodajemy do kapusty, wraz z sokiem, cukrem, solą.
Kurczaka lub boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty.Dusimy jeszcze 5 minut.Mąkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy śmietanę ( polecam użycie słoika w celu dobrego wymieszania). Wlewamy do kapusty.Gotujemy kolejne 5 minut, mieszając.Podajemy.Danie jest pyszne na ciepło, zimno, tak jak wspomniałam z ziemniaczkami ale również z białym pieczywem. Co tu dużo gadać, teraz gdy młoda kapusta opanowała rynki i bazarki pozostaje nam tylko ją udusić z koprem! Oczywiście w wersji wege zróbcie ją bez mięsa.Powiązane notki:Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuUszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustąFilet z dorsza duszony z warzywamiZielone spaghetti z kozim serem