Wykonanie
1 główka
młodej kapusty3 łyżki
smalcu domowego z
mięsem lub 15 dag
świeżego boczku1 szkl
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
solisok z 1/2
cytrynypęczek
szczypiorkupęczek
koperkuodrobina
pieprzudo zaprawy150 ml
śmietanyi/lub 3 łyżki
mąki1 łyżka tłuszczu (
masło,
smalec)W garnku stopić
smalec, lub pokrojony w kostkę
boczek, dodać poszatkowaną
kapustę i podsmażyć (aż
zrobi się szklista). Wtedy dodać
wodę i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie solimy,
pieprzymy,wrzucamy pokrojony
koperek i
szczypiorek oraz wlewamy
sok z cytryny, dusimy jeszcze 3 minuty, a następnie:wersja pierwsza : dodajemy
śmietankę i gotowe ( z
mąki rezygnujemy)wersja druga: rezygnujemy z
śmietanki, natomiast
mąkę rumienimy na łyżce tłuszczu, rozcieńczamy odrobina
wody i mieszamy z
kapustą.wersja trzecia: łączymy wersję pierwszą i drugą, tzn. zaczynamy od wersji drugiej a następnie przechodzimy do pierwszej- zalewamy
śmietanką.Finito!:)