ßßß Cookit - przepis na Kotlety ze schabu duszone z jabłkami

Kotlety ze schabu duszone z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jabłka i schab to bardzo ciekawe, udane połączenie, szczególnie, gdy dodamy nutkę cynamonu. Delikatne kotlety ze schabu z jabłkami, duszone w sosie śmietanowym, możemy podać z puree ziemniaczanym, opiekanymi ziemniakami lub kaszą. Przepis na podstawie Martha Stewart i MyRecipies .
6 kotletów ze schabu wieprzowego + mąka do oprószenia
2 twarde, nie rozpadające się podczas gotowania jabłka, np. Granny Smith, Golden delicious, ligol
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka tymianku
1/2 szklanki soku jabłkowego*
1/2 szklanki białego wina*
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego*
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12% + 1 łyżeczka mąki pszennej + 0,5-1 łyżeczki musztardy Dijon
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
1. Kotlety oprószamy z obu stron mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron, na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. Dodajemy na patelnię łyżeczkę masła wraz z pokrojonymi w ósemki jabłkami (pozbawionymi gniazd nasiennych), obraną, pokrojoną w grube pióra cebulą, obranym siekanym czosnkiem, tymiankiem i cynamonem. Smażymy, mieszając, aż cebula i jabłka będą lekko złote.
3. Układamy na patelni kotlety, przykrywając je jabłkami z cebulą i wlewamy sok, wino i bulion. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką.
Dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.
Wówczas dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z musztardą i łyżeczką mąki.
Mieszamy i zagotowujemy ponownie, by sos zgęstniał.
Na samym końcu doprawiamy sos do smaku solą i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
* Składniki te można zamieniać, używając np. więcej bulionu w miejsce wina lub soku, byle ostateczna ilość płynu pozostała taka sama.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/07/Kotlety-ze-schabu-duszone-z-jablkami.html