Wykonanie
Jabłka i
schab to bardzo ciekawe, udane połączenie, szczególnie, gdy dodamy nutkę
cynamonu. Delikatne kotlety ze
schabu z
jabłkami, duszone w sosie
śmietanowym, możemy podać z puree ziemniaczanym, opiekanymi
ziemniakami lub
kaszą. Przepis na podstawie Martha Stewart i MyRecipies .
6 kotletów ze
schabu wieprzowego +
mąka do oprószenia2 twarde, nie rozpadające się podczas gotowania
jabłka, np. Granny Smith, Golden delicious, ligol2
cebule1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
tymianku1/2 szklanki
soku jabłkowego*1/2 szklanki
białego wina*1/2 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego*1/2 szklanki kwaśnej gęstej
śmietany 12% + 1 łyżeczka
mąki pszennej + 0,5-1 łyżeczki
musztardy Dijon
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia1 łyżeczka
masła1. Kotlety oprószamy z obu stron
mąką i obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron, na złoto. Zdejmujemy z patelni.2. Dodajemy na patelnię łyżeczkę
masła wraz z pokrojonymi w ósemki
jabłkami (pozbawionymi gniazd nasiennych), obraną, pokrojoną w grube
pióra cebulą, obranym siekanym
czosnkiem,
tymiankiem i
cynamonem. Smażymy, mieszając, aż
cebula i
jabłka będą lekko złote.3. Układamy na patelni kotlety, przykrywając je
jabłkami z
cebulą i wlewamy sok,
wino i
bulion. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką.Dusimy
mięso na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękkie.Wówczas dodajemy na patelnię
śmietanę wymieszaną z
musztardą i łyżeczką
mąki.Mieszamy i zagotowujemy ponownie, by sos zgęstniał.Na samym końcu doprawiamy sos do smaku
solą i/lub świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.* Składniki te można zamieniać, używając np. więcej
bulionu w miejsce
wina lub soku, byle ostateczna ilość płynu pozostała taka sama.