Wykonanie
Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 0 , 5 kg4 średnie białe
cebule2 łyżki
masła klarowanego
sól,
czarny pieprz,
tymianekząbek
czosnkubulionSposób przygotowania:Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy
masło klarowane. Osmażamy
polędwiczki z obu stron prze minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia
mięsa przesmażamy pokrojone w piórka
cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy
polędwiczki i podlewamy
bulionem tak, aby zakrył
mięso.Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy
mięso podlać jeszcze niewielka ilością
wody lub
bulionu. Serwujemy na pierzynce z
cebulki z dodatkiem kopytek i surówki.