Wykonanie
Robiłam już
fasolkę szparagową na kilka sposobów (z
bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek
czosnku dla wyrazistego smaku.
Składniki:250 g
fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była
młoda i jędrna)1 mała
cebulka1 łyżeczka
masłatymianek świeży lub suszony
sól do smaku1 ząbek
czosnkuSposób przygotowania:1.
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (
fasolka nie może się rozgotować).2. W tym czasie obraną i posiekaną
cebulkę podsmażyć na
maśle (
cebula nie powinna się zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).3.
Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać
tymiankiem (ostrożnie z tą
przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy
cebulkę i zmiażdżony ząbek
czosnku, doprawiamy do smaku, mieszamy.Smacznego!!!