Wykonanie
Rośliny strączkowe są nieodzownym składnikiem diet wegetariańskich a to za sprawą najbardziej wartościowego
białka spośród wszystkich roślin. Choć skład aminokwasowy takiego
białka różni się od wzorcowego
białka jaja kurzego (
białko jaja kurzego zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju aminokwasy stąd nazwa –
białko wzorcowe) to regularnie spożywając wszystkie rośliny strączkowe dostarczymy organizmowi w odpowiedniej dawce wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych bez sięgania po produkty zwierzęce. Ponad to rośliny strączkowe to doskonałe źródło złożonych węglowodanów, tak, ta dokładnie tych które dodają nam energii na dłużej a nie tuczą. Rośliny strączkowe posiadają niski indeks glikemiczny (IG), są sycące i nie pozbawione również błonnika:) – wspomagacza naszych układów trawiennych. Dodatkowo rośliny strączkowe to dobre źródło minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i siarka, oraz witamin z grupy B, witaminy A, E oraz kwasu foliowego, niezwykle ważnego w diecie przyszłych mam.Częste spożywanie roślin strączkowych wiąże się z trwałym obniżeniem poziomu cholesterolu we
krwi oraz zmniejszeniem ryzyka chorób
serca i cukrzycy.Do przygotowania
bobu z
masłem tymiankowym potrzebne będą:500 g
bobu50-80 g
masła6 gałązek świeżego
tymianku1 ząbek
czosnkusól do smakuPodane składniki wystarczą do przygotowania 4 porcji
bobu.Przygotowanie
bobuBób dokładnie płuczemy i odrzucamy wadliwe sztuki. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą, dodajemy 1-2 łyżki
soli i przykrywamy. Gdy
bób zacznie się gotować zdejmujemy przykrywkę.
Młody bób powinien gotować się około 15 minut, starszy potrzebuje czasem nawet 30 minut. Należy uważać aby go nie rozgotować, gdyż przy zdejmowaniu łupin może się rozpadać.Po ugotowaniu
bób łuskamy z łupin i układamy na półmiskuPrzygotowanie
masła tymiankowegoNa 30 minut przed przystąpieniem do sporządzania
masła tymiankowego wyjmujemy
masło z lodówki, ułatwi to jego późniejsze łączenie z pozostałymi składnikami.1 ząbek
czosnku obieramy i drobno siekamy. Gałązki
tymianku płuczemy i osuszamy. Łapiąc za koniec gałązki jedną ręką, dwoma palcami drugiej ręki ściągami listki z łodyżki. W ten sposób pozbędziemy się twardych łodyżek.W naczyniu łączymy listki
tymianku,
masło i posiekany
czosnek. Dodajemy szczyptę
soli do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe
masło odkładamy do lodówki na 20-30 minut. Gdy
masło stężeje formujemy z niego kulki i układamy na półmisku z
bobem. Dekorujemy gałązkami
tymianku.