ßßß Cookit - przepis na Rośliny strączkowe wartość odżywcza

Rośliny strączkowe wartość odżywcza

nazwa

Wykonanie

Rośliny strączkowe są nieodzownym składnikiem diet wegetariańskich a to za sprawą najbardziej wartościowego białka spośród wszystkich roślin. Choć skład aminokwasowy takiego białka różni się od wzorcowego białka jaja kurzego (białko jaja kurzego zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju aminokwasy stąd nazwa – białko wzorcowe) to regularnie spożywając wszystkie rośliny strączkowe dostarczymy organizmowi w odpowiedniej dawce wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych bez sięgania po produkty zwierzęce. Ponad to rośliny strączkowe to doskonałe źródło złożonych węglowodanów, tak, ta dokładnie tych które dodają nam energii na dłużej a nie tuczą. Rośliny strączkowe posiadają niski indeks glikemiczny (IG), są sycące i nie pozbawione również błonnika:) – wspomagacza naszych układów trawiennych. Dodatkowo rośliny strączkowe to dobre źródło minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i siarka, oraz witamin z grupy B, witaminy A, E oraz kwasu foliowego, niezwykle ważnego w diecie przyszłych mam.
Częste spożywanie roślin strączkowych wiąże się z trwałym obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszeniem ryzyka chorób serca i cukrzycy.
Do przygotowania bobu z masłem tymiankowym potrzebne będą:
500 g bobu
50-80 g masła
6 gałązek świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Podane składniki wystarczą do przygotowania 4 porcji bobu.
Przygotowanie bobu
Bób dokładnie płuczemy i odrzucamy wadliwe sztuki. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy 1-2 łyżki soli i przykrywamy. Gdy bób zacznie się gotować zdejmujemy przykrywkę. Młody bób powinien gotować się około 15 minut, starszy potrzebuje czasem nawet 30 minut. Należy uważać aby go nie rozgotować, gdyż przy zdejmowaniu łupin może się rozpadać.
Po ugotowaniu bób łuskamy z łupin i układamy na półmisku
Przygotowanie masła tymiankowego
Na 30 minut przed przystąpieniem do sporządzania masła tymiankowego wyjmujemy masło z lodówki, ułatwi to jego późniejsze łączenie z pozostałymi składnikami.
1 ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Gałązki tymianku płuczemy i osuszamy. Łapiąc za koniec gałązki jedną ręką, dwoma palcami drugiej ręki ściągami listki z łodyżki. W ten sposób pozbędziemy się twardych łodyżek.
W naczyniu łączymy listki tymianku, masło i posiekany czosnek. Dodajemy szczyptę soli do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe masło odkładamy do lodówki na 20-30 minut. Gdy masło stężeje formujemy z niego kulki i układamy na półmisku z bobem. Dekorujemy gałązkami tymianku.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/od-kilku-slow-o-roslinach-straczkowych-do-bobu-z-maslem-tymiankowym