Wykonanie
Jedno z tych wyśmienitych dań, które pasują prawie do wszystkiego: można je jeść same ze świeżym
pieczywem. Można do
mięsa, do kotletów, do
makaronu, do
kaszy, do kopytek. Jednym słowem - w jaki sposób ich nie podacie, i tak będą pyszne. Albo na przykład - z naleśnikami, mmmm? :)
500 g
pieczarek1 duża
cebula100 ml gęstej kwaśnej
śmietany 18%1 łyżeczka
maki pszennej1 ząbek
czosnkuszczypta
tymiankusól i
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Cebulę obrać i posiekać drobno, zeszklić w rondlu na niewielkiej ilości
oleju.Dodać pokrojone
pieczarki wraz z posiekanym ząbkiem
czosnku i szczypta
tymianku. Dusi ć, aż
grzyby będą miękkie a sok prawie całkiem odparuje - ok. 5-10 min.
Śmietanę wymieszać z
mąką.
Grzyby zdjąć z ognia, dodać
śmietanę, wymieszać. Ponownie postawić na kuchni i chwilę gotować. Jeśli są za gęste, dodać 1-2 łyżki
wody. Doprawić
solą i
pieprzem. Można podać posypane
pietruszką.