ßßß Cookit - przepis na Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Jedno z tych wyśmienitych dań, które pasują prawie do wszystkiego: można je jeść same ze świeżym pieczywem. Można do mięsa, do kotletów, do makaronu, do kaszy, do kopytek. Jednym słowem - w jaki sposób ich nie podacie, i tak będą pyszne. Albo na przykład - z naleśnikami, mmmm? :)
500 g pieczarek
1 duża cebula
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka maki pszennej
1 ząbek czosnku
szczypta tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Cebulę obrać i posiekać drobno, zeszklić w rondlu na niewielkiej ilości oleju.
Dodać pokrojone pieczarki wraz z posiekanym ząbkiem czosnku i szczypta tymianku. Dusi ć, aż grzyby będą miękkie a sok prawie całkiem odparuje - ok. 5-10 min.
Śmietanę wymieszać z mąką. Grzyby zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Ponownie postawić na kuchni i chwilę gotować. Jeśli są za gęste, dodać 1-2 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem. Można podać posypane pietruszką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/09/Pieczarki-w-smietanie.html