Wykonanie
1 podwójna
pierś kurczaka2
papryki czerwone2 duże
cebule8 dużych
pieczarek2 duże ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów (bez skórki)1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
słodkiej paprykiostra papryka do smaku
sól i swieżo mielony
czarny pieprz do smaku
mąka pszennaolej do smażenia1.
Filety kurczaka pokroić w niedużą kostką. Oprószyć
solą i
pieprzem, wymieszać z ok. 2 łyżkami
mąki, tak, by
mąka je obtoczyła. Podsmażyć w dużej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju, aż będą złote. Zdjąć z patelni.2. Na patelnię dodać pokrojoną w dużą kostkę
paprykę. Smażyć kilka chwil, aż
papryka zacznie mięknąć. Wówczas dodać obraną, posiekaną grubo
cebulę, pokrojone w plastry
pieczarki, obrany, posiekany drobno
czosnek,
tymianek oraz
słodką paprykę.Smażyć, aż
cebula będzie szklista.3. Dodać
pomidory z puszki wraz z zalewą (jeśli
pomidory są w całości, rozdrabniamy je na patelni). Wymieszać. Dusić razem 5 minut, aż część sosu odparuje i danie zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
ostrą papryką.