Wykonanie
Placek ziemniaczany – to prosta potrawa przygotowywana z tartych
ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są tarte surowe
ziemniaki z dodatkiem
cebuli, oraz
jajka.Placki ziemniaczane podawane mogą być z różnego rodzaju sosami,
śmietaną, czy też
cukrem.U mnie dzisiaj placek ziemniaczany z sosem mięsnym (a dokładniej
piersią z kurczaka).
Składniki na placek ziemniaczany (2 porcje):500 gram
ziemniaków,1
cebula,1
jajko,2-5 łyżek
mąki pszennej (zależy od "mączności"
ziemniaków),
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Ziemniaki obieram a następnie ścieram na tarce przy użyciu małych oczek.Następnie obieram
cebulę i również ścieram. Kolejnym etapem jest dodanie
jajka,
mąki.Tak przygotowaną masę należy doprawiam
solą i
pieprzem.Smażę na rozgrzanym
oleju do złotego koloru.Sos
mięsno-
pomidorowy:1
cebula,1
czerwona papryka,250 gram brązowych
pieczarek,300 gram
piersi z kurczaka,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
mąki,2 łyżeczki
pure pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
olej do smażenia,
Cebulę obieram i kroję w kostkę,
pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki.Wrzucam na rozgrzany
olej i chwilę smażę.
Paprykę myję i usuwam gniazda nasienne a następnie kroję w kostkę, dodaję do
pieczarek.
Mięso myję, osuszam i kroję w dużą kostkę dodaję do warzyw.
Następnie dodaję
pure pomidorowe, odrobinę
wody-tak aby przykryła składniki sosu i duszę do miękkości
mięsa.W miseczce rozrabiam
mąkę z
wodą i zagęszczam, następnie dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, doprawiam
solą pieprzem i
słodką papryką.
Smażę placek ziemniaczany, polewam do sosikiem i podaję z
kiszoną kapustą;)Smacznego.